Waar kan ik je bij helpen?

Wat is pijn?

Iedereen heeft wel eens pijn. Dat is maar goed ook, want het is een waarschuwingssysteem van ons lichaam. Zonder pijnprikkels bestaat de kans dat we onszelf fysiek beschadigen. Maar wat als de pijn aanhoudt of te hevig is? En wat is pijn eigenlijk?

Volgens het IASP is pijn een onplezierige, gevoelsmatige en emotionele beleving die wordt geassocieerd met een daadwerkelijke of dreigende beschadiging van weefsel, dan wel beschreven wordt in termen van een dergelijke weefselbeschadiging.

Een andere veelgebruikte definitie is die van McCaffery: pijn is wat een patiënt zegt dat het is en treedt op wanneer de patiënt zegt dat het optreedt.

De eerste definitie maakt duidelijk dat pijn niet alleen lichamelijk onplezierig is maar ook een emotionele invloed heeft. Bovendien zegt het dat er niet direct weefselbeschadiging aantoonbaar hoeft te zijn om pijnsensaties te ervaren. De tweede definitie laat geen enkele discussie bestaan over wie er de autoriteit bezit als het over pijn gaat!

Drie typen pijn

De definities maken dat we onderscheid moeten maken in twee typen fysieke pijn.

1. Chronische pijn

  • bestaat langer dan 3 - 6 maanden (en heeft daardoor zijn waarschuwende functie verloren);
  • rol van weefselbeschadiging kan variëren van duidelijk tot onduidelijk.

2. Acute pijn

  • ontstaat plotseling (en is daardoor waarschuwend);
  • duurt korter dan een half jaar;
  • is goed te behandelen;
  • er is een duidelijke relatie tussen de schadelijke prikkel en pijn.

Als aanvulling kan ik nog zeggen dat er ook pijn aan het lichaam kan ontstaan door het consequent negeren van signalen in werk en privé sfeer. 

3. Emotionele pijn (werk en privé gerelateerd)

Meer weten?

Wil je meer weten over pijn of heb je zelf pijn? Ik kan je verder helpen met (Leefstijl) coaching en diverse behandelmethodenNeem contact met me op voor meer informatie of boek een afspraak met me!

Altijd in bereik

Je kunt online je afspraak inplannen of bellen.

06 24137014

info@moniquejongmans.nl

De Steegde 1 | 7991 CA | Dwingeloo

contact pagina

ik ben ook te volgen op :

Ben je aanvullend verzekerd?

Mooi! Mijn behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende polis. Kijk op www.zorgwijzer.nl voor informatie. Wil je het zeker weten? Neem dan zelf contact op met je zorgverzekeraar!

De Steegde 1
7991 CA
Dwingeloo

06 24137014
info@moniquejongmans.nl