Hé Monique, waarom vind jij dat je naast kennis over het DISC model absoluut kennis over Drijfveren moet hebben?
Nou dat zal ik je uitleggen. Stel je eens voor dat iemands DISC-profiel een ‘foto’ is van hoe ze zich gedragen in verschillende situaties, terwijl hun Drijfveren-profiel de dieperliggende motivaties en redenen achter dat gedrag laat zien, als een soort van 'achter-de-schermen' weergave.
Wanneer we alleen naar iemands DISC-profiel kijken, zien we hoe ze zich gedragen - misschien zijn ze extravert, direct, of juist rustig en afwachtend. Natuurlijk is dit allemaal hele waardevolle informatie, maar het vertelt ons niet waarom ze zich op die manier gedragen.
Het kan zijn dat iemand extravert is omdat ze graag in het middelpunt van de aandacht staan, maar het kan ook zijn omdat ze anderen willen inspireren of omdat ze houden van sociaal contact.
Door naar iemands Drijfveren-profiel te kijken, krijgen we meer inzicht in de redenen achter het gedrag. Misschien is iemand extravert omdat ze gedreven worden door het verlangen om anderen te helpen groeien, of omdat ze streven naar het behalen van doelen en successen.
Deze dieperliggende motivaties bepalen hoe iemand zijn DISC-gedrag gebruikt in verschillende situaties.
Dus, terwijl het DISC-profiel ons vertelt wat we zien aan oppervlakkig gedrag, onthult het Drijfveren-profiel de 'waarom' erachter. Door beide profielen te begrijpen, krijgen we een completer beeld van hoe iemand functioneert en kunnen we effectiever communiceren, samenwerken en leiderschap bieden.
Huh? Oppervlakkig gedrag?
Ja, inderdaad. Een DISC-profiel geeft een weergave van oppervlakkig gedrag. Het beschrijft hoe een persoon zich manifesteert in verschillende situaties, zoals hun communicatiestijl, hun interactie met anderen, en hoe ze taken benaderen. Deze gedragskenmerken zijn waarneembaar voor anderen en kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden.
Interessant? Smaakt naar meer? Neem contact met me op!
Bron: LinkedIn post 1/2/2024
Mooi! Mijn therapeutische behandelingen worden namelijk door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende polis. Kijk op www.zorgwijzer.nl voor informatie.
In de meeste gevallen kan je via jouw werkgever coachingtrajecten vergoed krijgen. Bij begeleiding en herstel van een burn-out bijvoorbeeld. Als ZZP-er zijn coachingsessies belasting aftrekbaar. Prijzen vermeld op mijn website zijn voor particuliere trajecten.
Het verplaatsen of anuleren van een afspraak kan tot uiterlijk 24 uur van tevoren, anders wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht, met uitzondering van onvoorziene omstandigheden.
© Monique Jongmans. Realisatie: Praes.