LinkedIn post 18 maart 2024

Heel even dacht ik dat onze sessie zou eindigen in een heftige confrontatie…


Leiderschapscoaching gaat vaak over het navigeren door complexe situaties en het ontdekken van verborgen aspecten van leiderschap. Soms worden echter de meest waardevolle inzichten verkregen wanneer de reis onverwachte wendingen neemt. Zo herinner ik me een bijzondere sessie waarin een cliënt, laten we hem Peter noemen, een onverwachte confrontatie aanging met zijn emoties.

Tijdens een van onze coachingsessies stelde ik Peter een Rake Vraag - een systemische vraag - die rechtstreeks inging op de kern van een kwestie. Hij ontstak in woede en zijn reactie was heftig en onverwacht.

Maar gelukkig, naarmate de emoties wat tot rust kwamen, begon Peter de vraag achter de vraag te voelen. Hij besefte dat mijn vraag niet bedoeld was om hem aan te vallen, maar om hem uit te dagen om dieper te graven. Ik zag letterlijk iets van zijn schouders glijden, toen hij besefte dat zijn boosheid eigenlijk voortkwam uit een weerstand tegen het blootleggen van een onderliggend probleem.

Dit was een kantelpunt in Peters coachingstraject. Vanaf dat moment begon hij met andere ogen te kijken naar zijn leiderschapskwaliteiten. Hij ging uitdagingen aan en leerde om moeilijke vragen te zien als kansen voor groei, in plaats van een aanval op zijn persoon.

Deze ervaring benadrukt wat mij betreft het belang van leiderschapscoaching als een proces van zelfontdekking en groei. Soms moeten we oncomfortabele gebieden verkennen om echt vooruitgang te boeken. En hoewel het pad soms hobbelig is, leidt het vaak naar de meest waardevolle inzichten én transformaties.

Als coach is het mijn taak om cliënten te begeleiden, óók bij het aankijken van hun schaduwkanten, zodat ze hun volledig potentieel kunnen benutten om effectieve leiders te worden. Het is een reis die niet alleen draait om het ontwikkelen van vaardigheden, maar juist om het ontwikkelen van zelfbewustzijn en veerkracht.

Leiderschapscoaching is meer dan alleen het aanleren van managementtechnieken; het is een diepgaand proces van persoonlijke en professionele ontwikkeling. En soms zijn het juist de momenten van confrontatie en ongemak die de weg vrijmaken voor de grootste doorbraken.

Ik kom graag samen met Saskia Vos als MKB Effectief praten over de mogelijkheden van een leiderschapstraject op maat!

 

Bron: LinkedIn post 18 maart

Misschien ook interessant

LinkedIn post 18 maart 2024

Heel even dacht ik dat onze sessie zou eindigen in een heftige confrontatie…Leiderschapscoaching gaat vaak over het navigeren door complexe situaties en het ontdekken van verborgen aspecten van lei...

Leiderschapstraject MKB Effectief

Vastberaden (en met knikkende knieën 😉), is ze het aangegaan...In de hectiek van haar leiderschapsrol voerde Ellen ook nog een constante strijd om haar team op één lijn te krijgen. Vijf maanden...

DISC & DRIJFVEREN belangrijk om SAMEN te doen!

Hé Monique, waarom vind jij dat je naast kennis over het DISC model absoluut kennis over Drijfveren moet hebben?Nou dat zal ik je uitleggen. Stel je eens voor dat iemands DISC-profiel een ‘foto’ is...

Ben je aanvullend verzekerd?

Mooi! Mijn therapeutische behandelingen worden namelijk door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende polis. Kijk op www.zorgwijzer.nl voor informatie. 

In de meeste gevallen kan je via jouw werkgever coachingtrajecten vergoed krijgen. Bij begeleiding en herstel van een burn-out bijvoorbeeld. Als ZZP-er zijn coachingsessies belasting aftrekbaar. Prijzen vermeld op mijn website zijn voor particuliere trajecten. 

Het verplaatsen of anuleren van een afspraak kan tot uiterlijk 24 uur van tevoren, anders wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht, met uitzondering van onvoorziene omstandigheden.

logo crkbo
Logo NVST
logo NOBCO
Logo RBCZ

© Monique Jongmans. Realisatie: Praes.